erp statistieken

Deze 8 ERP-statistieken zou je eigenlijk moeten kennen..

Er wordt veel onderzoek naar de effectiviteit ERP-pakketten en hoe die de prestaties van organisaties beïnvloeden. Dat is niet gek: juist ERP-pakketten lenen zich natuurlijk voor het verzamelen van cijfers en inzichten. Deze acht recente cijfers zou je eigenlijk moeten kennen…

  1. De wereldwijde ERP-software markt bereikte in 2023 maar liefst 64 miljard euro

    Elk bedrijf dat zichzelf serieus neemt gebruikt ERP-software, anno 2023. ERP is dus big business! Met een ROI van 52% kost een ERP-systeem ongeveer 13.000 tot 18.000 per gebruiker.

    Veel organisaties gebruiken ERP systemen om efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en betere beslissingen te nemen. Een enquête uitgevoerd door Oracle toonde aan dat 66% van de organisaties meldde dat ERP systemen de efficiëntie hadden verhoogd.

  2. De gemiddelde ROI voor een ERP Project is 52%

    Implementeer je een ERP-pakket, dan verdien je dus voor elke geïnvesteerde euro zo’n 1,52 euro terug. Vergelijk je dat met andere bedrijfsinvesteringen, dan is de ROI van een ERP-pakket dus vaak een meer dan de moeite waard!

    Organisaties die investeren in ERP systemen zien vaak een toename in efficiëntie en kostenbesparing. Dit leidt op zijn beurt tot verbeterde besluitvorming en klanttevredenheid, wat ook weer kan resulteren in verhoogde inkomsten.

  3. De total-cost-of-ownership voor een ERP-systeem bedraagt ongeveer 13.000 tot 18.000 per gebruiker

    De totale eigendomskosten (TCO) van een ERP systeem zijn natuurlijk belangrijk bij het overwegen van een investering. Voor de TCO moeten alle investeringen meegenomen zijn. Het gaat dan dus om hardware, software, licentie-, implementatie- en ondersteuningskosten.

    Volgens een recente studie wordt de totale eigendomskosten van een ERP systeem geschat op 13.000 – 18.000 euro per gebruiker.

    Bedrijven schrikken vaak terug bij het zien van de kosten van een ERP-implementatie. Het is echter van belang om de langetermijnvoordelen van de investering in een ERP-pakket mee te wegen bij je beslissing.

  1. De standaard-terugverdientijd van een ERP-investering is ongeveer 2-3 jaar

    Toegegeven: investeren in een nieuw ERP-pakket is een behoorlijke hobbel die genomen moet worden.

    Hoewel de terugverdientijd kan variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw organisatie, maar gemiddeld melden de meeste bedrijven een terugverdientijd van ongeveer twee of drie jaar.

    Zet je dat af tegen de investering in – om maar wat te noemen – zonnepanelen op je bedrijfspand, dan is een ERP-pakket veel eerder terugverdiend.

  2. 66% van de bedrijven met een ERP-pakket zegt efficiënter te zijn gaan werken

    Efficiëntie en het elimineren van handmatige handelingen, daar doe je het allemaal voor… Gelukkig merkt tweederde van de bedrijven die een ERP-pakket neemt dat de efficiëntie inderdaad toeneemt.

    Dat komt niet alleen door een stuk automatisering, maar ook doordat de toegang tot data beter geregeld is en het management waardevolle inzichten krijgt, waarmee slimme en tijdbesparende beslissingen genomen kunnen worden.

  3. 62% van de bedrijven vindt dat hun ERP-systeem de kosten hebben verlaagd

    Volgens een onderzoek onder 1500 bedrijven door Techaisle zegt 62% van de bedrijven die een ERP-pakket omarmden dat ze dankzij deze automatisering minder kosten maken.

    De enquête toonde ook aan dat ERP-systemen het meest effectief waren op het gebied van inkoop en voorraadbeheer, waar kostenbesparingen tot wel 30% werden gemeld.

    Hetzelfde onderzoek liet zien dat bijna alle respondenten (96%) aangaven dat hun ERP-systeem ‘zeer succesvol’ of ‘enigszins succesvol’ was in het verlagen van kosten op die gebieden.

  4. 41% van bedrijven met een ERP-pakket zegt dat hun klanttevredenheid erop vooruit is gegaan

    Volgens een groot onderzoek uit 2017 naar klanttevredenheid door Microsoft zegt 41% van de bedrijven die gebruik maken van een ERP-pakket dat de klanttevredenheid gestegen is sinds de implementatie daarvan.

    De gestegen klanttevredenheid komt bijvoorbeeld doordat bedrijven sneller communiceren, een hogere leveringsbetrouwbaarheid kunnen garanderen, maar ook bijvoorbeeld door bedrijven gebruik maken online klantenportaal of zelfs doordat bedrijven hun servicedesk beter op orde hebben.

    Volgens FounderJar is dat percentage nog hoger bij bedrijven die al langer dan drie jaar een ERP-pakket hebben. 73% van hen zegt dat de klanttevredenheid is gestegen.

  5. De zoektocht naar een nieuw ERP-pakket kost gemiddeld 17 weken

    Uit een onderzoek naar bijna 1400 bedrijven bleek dat bedrijven gemiddeld 17 weken doen over de zoektocht naar een nieuw ERP-pakket.

    Ben jij nog op zoek naar een ERP-pakket voor je groothandel of fabriek? Logres wil je graag helpen om te kiezen uit de mogelijkheden die er zijn voor jouw bedrijf. Omdat wij ook wel van de cijfertjes zijn, rekenen we je graag voor waar besparingen te maken zijn en winst valt te behalen.

    Onze ervaren consultants nemen bovendien (als jij dat toelaat) alle bedrijfsprocessen voor je onder de loep. Kies voor 30 jaar ervaring: maak kennis met Logres!

    Plan een adviesgesprek

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense